Cum măsori progresul dietei

În general, când vrem să pierdem câteva kilograme, e destul de simplu să ne dăm seama dacă merge sau nu: te urci pe cântar și compari cu săptămâna trecută. Cum toată lumea știe acest lucru, ce rost are un articol despre el? Așa cum vom vedea, lucrurile nu stau chiar atât de simple.

Unul dintre motivele principale pentru care cântarul ne “minte” e că scopul nostru real este să arătăm mai bine. Nimeni nu își dorește să arate ca și când n-a mai mâncat de câteva săptămâni bune.

De exemplu, în imaginea alăturată, 3kg în plus o fac să arate mult mai bine, nu mai rău. Dacă ar fi să ne luam doar după ce spune cântarul, ar trebui să arate mai rău în poza din dreaptă, doar e mai “grasă”.

Unul dintre motivele pentru care e mai estetică poza mai “grasă” e că mușchii au un volum mult mai mic decât grăsimea. Deci presupunând că cineva își menține greutatea dând jos 5kg de grăsime și adăugând 5kg de mușchi, acea persoană cu siguranță va trebui să-și schimbe garderoba și să treacă la o măsură mai mică.

Hai să discutăm câteva din cele mai populare metode folosite pentru a ne măsura progresul și care ar fi avantajele și dezavantajele lor:

CÂNTARUL

Probabil cel mai ușor mod de a evalua progresul unei diete și primul lucru la care ne gândim. Nu degeaba facem mereu afirmații de genul “m-am îngrășat 5KG, am slăbit 2 KG.”

E extrem de ușor de folosit: te urci pe el, te dai jos și citești un număr. Ieftin: găsim modele începând de la 15-20 de lei prin supermaket-uri. Accesibil oricui. Relativ precis: majoritatea au o marjă de eroare de +/- 200g, suficientă pentru a determina tendința de creștere sau de scădere în greutate.

Dar, vine și cu câteva neajunsuri: nu face diferența între kilogramele de grăsime și cele de mușchi. Rezultatele sunt influențate foarte mult de consumul de lichide, sare sau lipsa somnului. Destul de inutil când ajungem la un procent mai mic de grăsime corporală, sub 15%, unde ținta nu mai e să pierdem în greutate, ci să înlocuim grăsimea cu mușchi.

Da, există cântare mai performante (adică mai scumpe) ce spun că măsoară mai mulți factori, inclusiv procentul de grăsime corporală, dar din păcate, sunt extrem de inexacte. Toate cântarele ce se laudă că măsoară procentajul de grăsime și de mușchi fac acest lucru prin inducție electrică: corpul nostru închide un circuit electric între două (sau mai multe) plăcuțe metalice situate pe cântar. Când circuitul electric e închis de picioarele noastre, curentul trece de la o plăcuță la cealaltă prin corpul nostru și e măsurată rezistența întâmpinată. Cum mușchi și țesutul adipos au alte valori de conductivitate, cântarul aproximează grăsimea corporală. Teoretic suna bine, dar practica ne omoară: în primul rând, e ignorată total partea superioară a corpului, deoarece știm cu toții de la orele de fizică un lucru: curentul va trece întotdeauna prin locurile ce opun cea mai puțină rezistența și va parcurge cel mai scurt drum de la A la B.

În al doilea rând, e foarte ușor să influențăm cântarele deștepte doar bând mai multă apă. E suficient să ne cântărim o dată, să bem 1-2l de lichide și apoi să ne cântărim la loc. Procentul grăsimii corporale va fi mult mai mare, lucru evident greșit.

POZELE SĂPTĂMÂNALE

De departe, mi se pare cea mai ușoară și utilă modalitate de a vedea cum progresăm în dieta noastră. Îți iei telefonul, te duci în fața unei oglinzi, faci o poză și gata, ai terminat. Durează câteva secunde toată activitatea asta. E gratis și e la îndemâna tuturor

Nu trebuie să te chinui să faci cine știe ce poze artistice în care să ieși bine. Nu, pozele astea le poți ține doar pentru tine. Nici nu trebuie să te uiți des la ele, dar e bine să le ai. După câteva luni de dietă, când probabil începi să te întrebi daca mai are rost să continui, e foarte simplu să scoți iar telefonul, faci încă o poză și o compari cu prima: cel mai probabil, vei fi surprins de rezultat.

Pozele au și cel mai mare impact emoțional: una e să spui că ai pierdut 5kg, sau 3cm în talie sau 1% din grăsimea corporală și alta e să vezi o comparație instant între cum erai acum câteva luni și cum ești acum. Nu îți trebuie nici măcar o secundă să vezi diferențele.

Nu trebuie să cumperi nici un praf minune sau vreo carte plina de sfaturi mistice scrisa la lumina lumânării de un guru din India.

MĂSURĂTORI CORPORALE

Poate cea mai puțin folosită metodă de a măsura progresul unei diete, dar de departe printre cea mai bună.

Tot ce îți trebuie e un metru de croitorie (poți lua gratis din Ikea unele dacă ai drum pe acolo) un creion si o foaie de hartie. Sau un NewWord Document.

Începi prin a măsura circumferința diverselor părți ale corpului: gâtul, pieptul, burta, fundul si coapsele. Dacă faci și sport, poți adăuga la listă și umerii și brațele.

Repeți procesul ăsta la două-trei săptămâni.

Măsurătorile făcute așa îți vor arăta exact de unde pierzi majoritatea grăsimii -și a apei din mușchi la inceput- și sunt extrem de utile atunci când cântarul nu vrea să se mai miște de câteva săptămâni, dar totuși hainele parcă îți vin din ce in ce mai bine. Măsurând, poți vedea clar că ai pierdut 1cm din circumferința coapselor chiar dacă greutatea ta a rămas neschimbată.

Motivele pentru care s-ar întâmplă așa ceva, să pierzi din grăsime dar nu și din kilograme, sunt multe și merită tratate într-un post separat. Până atunci, ține minte că e normal să se întâmple asta, în special dacă te-ai apucat și de făcut sport.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.