Sucurile fără zahăr – bune sau rele

Pentru dietă, sunt bune. Poți bea câtă Cola Zero vrei și nu va avea nici un efect asupra greutății tale.

O sticlă de 0.5l din sucurile de mai sus conține, în total, sub 2 calorii. E un număr atât de mic încât nici nu merită luat în calcul.

Sunt sucurile cu zero calorii sănătoase?

Aici, discuția e puțin mai lungă. În primul rând, sucurile fără calorii sunt îndulcite, în general, cu aspartam, Deci, hai să pornim de aici: ce e aspartamul, cum e el obținut și de ce e folosit în produsele de dietă sau cele adresate diabeticilor.

Aspartamul, sau E951 cum mai este catalogat în Europa, a fost sintetizat pentru prima dată în 1965. Unul dintre marile avantaje ale aspartamului e că este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul. Asta înseamnă că  1 gram de aspartam îndulcește un produs (suc, prăjitură, cafea, etc.) la fel de tare ca 200 grame de zahăr.

Ăsta este și motivul pentru care sucurile cu zero calorii chiar pot avea aproape 0 calorii. O Cola normală, cu zahăr, conține aproximativ 55 grame de zahăr – deci vreo 220 de calorii. Când poti obține același rezultat cu o cantitate de 200 de ori mai mică de îndulcitor – până la urmă și zahărul este tot un îndulcitor – scade și numărul caloriilor de 200 de ori.

De la apariția sa pe piața, aspartamul a fost unui număr foarte mare de teste pentru a determina dacă are vreun efect secundar dăunător pentru sănătatea oamenilor. Până acum, un singur rezultat negativ a putut fi observat: oamenii ce suferă de fenilcetonurie (PKU) trebuie să evite consumul de aspartam. Fenilcetonuria este o boală genetică caracterizată fie prin lipsa enzimei fenilalaninhidroxilază, fie printr-un nivel foarte scăzut al ei în sânge (PAH). Daca PKU nu se tratează imediat după naștere, fenilalanina se acumulează în sânge și în țesutul cerebral, ducând la retard psihic și afectarea sistemului nervos central.

EFSA – European Food Safety Authority – a reiterat în 2013 că un consum de maxim 40mg de aspartam pentru fiecare kg de corp nu provoacă nici un efect secundar dăunător sănătății. In SUA, FDA – U S Food and Drug Administration – consideră că limita maximă e chiar mai sus, la 50mg pentru fiecare kg de corp.  Practic, nu există nici o problemă atâta timp cât, un om ce cântărește aproximativ 80kg nu consumă mai mult de 3 grame de aspartam pe zi. Folosind exemplul de mai sus cu sucurile, cele 3 grame considerate sigure zilnic echivalează cu aproximativ 3-3.5l de suc.

Există unele temeri conform cărora îndulcitorii artificiali provoacă o creștere a nivelului de insulină din sânge. Când vine vorba de aspartam (îndulcitorul folosit în sucuri), nu am reușit să găsesc nici un studiu care să demonstreze asta.

Are rost să bem sucuri cu 0 calorii când vrem să slăbim?

Aici, răspunsul este pe atât de simplu pe cât este de vag: depinde.

Cum am văzut mai sus, nu există nici un efect nedorit asupra sănătății noastre. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu e nici o problemă.

De cealaltă parte, trebuie să realizăm că sucurile cu 0 calorii sunt practic doar apă colorată cu îndulcitor și sare. Chiar dacă prețul lor e mic, tot dai banii pe apa colorata.

Pentru unii, sucurile cu zero calorii sunt un mod de a lupta cu poftele de dulce când țin o dietă. Pentru alții, pot cauza o poftă și mai exacerbată de dulciuri.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.